Home! Sweet Home!

Wpis

wtorek, 07 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem

zapiekanka

Nareszcie mogę się pochwalić swoją najlepszą zapiekanką ziemniaczaną :) Niby zwykła rzecz - zapiekanka... Otóż nie! To nie jest zwyczajna zapiekanka! To jest najlepsza zapiekanka pod słońcem i jeżeli ktoś zna lepszą to nie uwierzę ;) Ziemniaczki rozpływające się w ustach razem z sosem serowo-śmietanowym. Polecam i życzę smacznego :)

 

Składniki:

100g szynki pieczonej, pokrojonej na plastry a potem kawałki (użyłam resztek z udźca wieprzowego)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 cebule, pokrojone w półtalarki
1kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki szczypiorku, plus dodatkowo do dekoracji
4 łyżki śmietany kremówki
450ml mleka
1 łyżka kopiasta mąki pszennej
40g masła
150g dojrzałego sera cheddar, startego
250g szpinaku
sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka sekund zwiędnie. Wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wycisnąć aby usunąć nadmiar płynu. Osuszyć ręcznikiem kuchennym i odstawić.

Roztopić połowę masła na patelni, dodać mąkę, wymieszać i gotować przez minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i stopniowo wymieszać z mlekiem. Doprowadzić ponownie do wrzenia, stale mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną, szczypiorkiem, 2/3 sera i przyprawić.

1/3 ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Na to ułożyć 1/3 cebuli i przyprawić. Następnie wyłożyć ponad połowę szpinaku przyprawionego szczyptą gałki muszkatołowej i 1/2 szynki. Polać połową sosu serowego. Czynność powtórzyć. Ułożyć ostatnią warstwę: ziemniaki, cebula przyprawy, reszta pokrojonego masła i pozostały ser.

Piec około 1 godz. 15 min. w 190°C, góra się przerumieni i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec pieczenia można sprawdzić, czy ziemniaki ze spodniej warstwy są wystarczająco miękkie. Jeżeli góra zacznie się przypalać,
przykryć luźno folią przez ostatnie 25-30 minut. Posypać szczypiorkiem tuż przed podaniem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
maggiel32
Czas publikacji:
wtorek, 07 lutego 2012 20:25

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

  • Dzismamochotena.blox.pl

  • Gotowaniecieszy.blox.pl

  • Http://bronislawa70.blox.pl

  • Mojewypieki.blox.pl

  • Słodkapasja.blox.pl

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa